Alkoholpolitik i fokus

I oktober genomförde vi en uppskattad alkoholpolitisk kurs där bl a Per Leimar föreläste. Kursen var en samverkan mellan västsvenska IOGT-NTO-distrikten och Wendelsbergs folkhögskola.

Trettiotalet engagerade IOGT-NTO medlemmar från Västsverige var samlade i Skövde för att lära mer om Svensk alkoholpolitik. Det var Per Leimar, politisk sekreterare hos IOGT-NTO som föreläste. Han hämtade erfarenhet från sin tid som utredare och EU-bevakare hos Systembolagets VD.
Leimar slog fast att problemet med gårdsförsäljning är att Systembolagets monopol avskaffas. Om så sker kommer alkoholkonsumtionen att öka rejält, runt 40 % enligt forskningen. Redan idag dör alldeles för många på grund av alkohol och det vore vansinnigt att göra problemen ännu större.
Ett annat problem som berördes är de många företag som i praktiken bedriver detaljhandel med alkohol. De gör det med hänvisning till att de sysslar med e-handel på distans. Grundprincipen i svensk alkoholpolitik är att alkohol medför så stora skador att marknadskrafterna med vinstintresse och konkurrens skall hållas borta från handel med alkohol. Det är skälet till att Systembolaget finns.
Sverige bör omedelbart införa Alkohollagsutredningens förslag om förbud mot kommersiell förmedling av alkoholdrycker i Sverige. Förslaget bör omgående läggas farm i Riksdagen för beslut.

Detta var en samverkanskurs med Wendelsbergs folkhögskola och IOGT-NTO Skaraborgs distrikt, Älvsborgs distrikt och Göteborgs- och Bohusläns distrikt.

Av: , 2013-10-12

Kommentarsfältet är stängt.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00